niedziela, 19 lutego 2012

Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą


Trochę zmodyfikowałam - piekłam w dużej tortownicy (26cm), użyłam przepisu na mój biszkopt - rzucany na podłogę.
Tort wyszedł bardzo wysoki, mocno kremowy..

Poniżej przepis:

Biszkopt czekoladowy
(tortownica 26 cm)
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki kakao
  • mąki pszennej tyle, żeby razem z ziemniaczaną i kakao wypełniła szklankę 250 ml
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).


Jasna masa z białą czekoladą

* 200g białej czekolady
* 500g mascarpone
* 400g słodkiej śmietanki 30%
* 1 łyżka cukru pudru - to ode mnie :)
* dodatkowo 60g gorzkiej czekolady, posiekanej drobno


Ciemna masa z gorzką czekoladą

* 200g gorzkiej czekolady
* 500g mascarpone
* 400g słodkiej śmietanki 30%
* 2 łyżki cukru pudru - to ode mnie :)

Obie masy robimy tak samo.

Czekoladę w średniej wielkości misce rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę.
Śmietankę ubić w osobnym naczyniu, wmieszać do masy serowo-czekoladowej.

1/4 jasnej masy odłożyć, wstawić do lodówki. Do reszty wmieszać kawałki czekolady.


Do nasączenia

* ok. 100ml mocnej ostudzonej kawy
* 50ml alkoholu (wódka, wiśniówka) - dałam likier kawowy i łyżkę ekstraktu waniliowego

Wymieszać.


Wykonanie

Biszkopt przekroić na 3 części. Spód ułożyć na paterze, nasączyć jedną trzecią płynu,  wyłożyć ciemną masę.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć, wyłożyć ciemną masę. Przykryć trzecim plackiem, nasączyć, wyłożyć jasną masę z kawałkami czekolady.
Jasną masą bez czekolady posmarować boku tortu - ja wysmarowałam cały tort masą z czekoladą, a masę bez czekolady użyłam do ozdobienia. Posypać posiekaną czekoladą lub ozdobić dowolnie.
Wstawić do lodówki (tort jest najlepszy po całodobowym leżakowaniu).

czekoladowy2012

15 komentarzy:

  1. !Niesamowicie uwodzicielski
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękny! Idealny tort na Czekoladowy Weekend, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, musi świetnie smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. z mascarpone i czekoladą jest cudnie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do głosowania na ten przepis na stronie www.wysmakuj.pl - to serwis gromadzący najlepsze przepisy z blogów kulinarnych :)

    Pozdrawiam i zapraszam,
    Gosia z wysmakuj.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam białą czekoladę, gorzką tak samo więc myślę, że na pewno by mi smakował. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. będę robiła ten tort za 3 tygodnie na urodziny synów:):):)mam nadzieje,że będzie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, czy masa dobrze się zsiada z czekolada czy bezpieczniej może byłoby dodać łyżeczkę żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
  9. Masa jest wystarczająco sztywna bez dodatku żelatyny.
    Ważne, żeby mascarpone dodawać po trochu do czekolady cały czas miksując.

    OdpowiedzUsuń