sobota, 18 lutego 2012

Spaghetti ze szpinakiem i orzechami włoskimi






Często będąc w sklepie zabieram ulotki lub gazetki z przepisami. W większości przypadków nie próbuję w ogóle przepisu, często mi się zapodziewa. Jaki czas temu przeglądając (w końcu się udało!) gazetkę z marketu ASDA (UK) znalazłam przepis na danie ze szpinakiem. Skusiło mnie, bo nie było to tradycyjnie mi znane połączenie szpinaku z serem feta w pierogach czy na pizzy. Trochę czasu do realizacji niestety upłynęło, bo musiałam ustalić, gdzie najtaniej kupić składniki. No i wygospodarować chwilę na pichcenie ;)

Spaghetti robi się w miarę szybko, wizualnie jest przyjemnie zielone - a jestem fanką tego koloru ;), co było miłą odmianą od zazwyczaj czerwonego sosu do spaghetti. Smakowo - ja szpinaku nie czułam specjalnie mocno, dominował por, mimo że dałam o jedną sztukę mniej niż w przepisie.

Z racji tego, że w aparacie mamy zepsuty obiektyw, pozwoliłam wrzucić sobie poglądowe zdjęcie zrobione telefonem. Proszę wybaczyć jakość.


A oto przepis :)

(na 4 porcje)

Składniki
300 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
50g orzechów włoskich, pociachanych na mniejsze kawałki
4 pory (ja użyłam 3), pokrojone w plasterki
15g masła
180g młodego szpinaku
50g rodzynek sułtanek
100g tartego sera (w przepisie mozzarella + cheddar)

Sposób przyrządzenia

  1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
  2. Podgrzej w rondlu oliwę, wrzuć orzechy włoskie i podsmaż przez 1 minutę aż będą chrupkie. Przełóż orzechy z rondla i zostaw na później.
  3. Do rondla wrzuć pory i masło, smaż/duś na średnim ogniu, często mieszając, przez około 8 minut lub aż pory zmiękną.
  4. Dodaj szpinak i rodzynki i mieszaj aż szpinak zmięknie.
  5. Do rondla ze szpinakiem wrzuć makaron i orzechy i wymieszaj.
  6. Nałóż porcje i posyp startym serem.
  7. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Fajny dodatek orzechów i rodzynek, podoba mi się :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam wczoraj..przepyszne!:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń