sobota, 8 października 2011

Jajka pieczone w cieście francuskim

Robiąc weekendowe śniadania, lubię kombinować z jedzeniem. Najbardziej lubię różnego typu sałatki (najczęściej z kurczakiem), a drugim ulubionym materiałem są jajka. Jeśli można połączyć oba, to rewelacja ;)
Robiłam już jajka w koszulkach, pieczone w filiżankach (na oba przyjdzie pora ;) ), a raz przygotowałam jajka pieczone w cieście francuskim. I te właśnie chcę polecić na niedzielne śniadanie :)


Jajka pieczone w cieście francuskim
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajka (ilość zależna od apetytu i ilości osób ;) )
  • trzy plasterki szynki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz



Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki do muffinek (ja użyłam silikonowych, ale duże, metalowe też będą chyba dobre) smarujemy delikatnie masłem. Ścianki oblepiamy ciastem francuskim tak, żeby nie została żadna dziura. Pokrojoną w kostkę szynkę wsypujemy do tak przygotowanej formy. Jajka wbijamy do szklanki, filiżanki, małego naczynia i wlewamy do formy muffinkowej wyłożonej ciastem. Posypujemy szczypiorkiem, solimy, pieprzymy. Przykrywamy ciastem francuskim, albo nie. Mi lepiej wyszło bez zakrycia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do ścięcia białka, 5-15 minut. Wyjmujemy z foremek i podajemy na gorąco. Enjoy :)


6 komentarzy:

  1. Wow, wygladaja bardzo oryginalnie. Fajny przepis :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nooo niezły pomysł na śniadanko, mniam :) dodaje do obserwowanych i blog rolla :)))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Prosty, ale potrawa zachwyca smakiem. na pewno zrobię po raz drugi a na razie w ramach wdzięczności oddałam na Twouj przepis głos
    http://www.wysmakuj.pl/index.php?page=2&category=przek%C4%85ski

    niech inni wiedzą co dobre !

    OdpowiedzUsuń