środa, 5 października 2011

Ziemniaki pieczone w ziołach z sosem czosnkowym

Indywidualny blog :)

Ziemniaki w Polsce, jak wiadomo są chyba najpopularniejszym warzywem. Nie potrafię określić jak przyrządzone lubię najbardziej, bo niemal każdy sposób ma w sobie coś specjalnego, ale od bardzo, bardzo dawna mam ochotę na pieczone w mundurkach, podane z twarożkiem. Musiałam je już kiedyś jeść, bo smak twarożku jest mi znany, jednak od tamtej pory żaden nie przypominał go w najmniejszym stopniu. Szukając tego smaku wypełniam pustkę sosem czosnkowym na bazie śmietany podanym z ziemniakami pieczonymi w ziołach.

Indywidualny blog :)

Ziemniaki pieczone w ziołach z sosem czosnkowym
ziemniaki
oliwa
zioła prowansalskie
2-3 ząbki czosnku
kubek śmietany (% według uznania, ja raz używam 12%, a raz 18%)
łyżka majonezu

Nagrzać piekarnik do 200 st. Obrane i pokrojone w spore kawałki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, odczekać aż trochę ostygną. Polać oliwą i obwicie posypać ziołami prowansalskimi, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, piec aż się zrumienią. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę majonezu, zioła, posolić do smaku. Wymieszać.
Voila. Smacznego :)


Indywidualny blog :)

8 komentarzy:

  1. nie przepadam za ziemniakami, ale pieczone to jedna z tych niewielu form w jakiej je toleruje ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają, no prawie jak nie ziemniaki! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają ! Uwielbiam pieczone ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam, pysznie wyglądają! Jaka szkoda, że mój gazowy piekarnik nie przypieka tak ładnie od góry :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie pieczone ziemniaki! A dodatek sosu czosnkowego jest tutaj wrecz obowiazkowy! ;)
    U mnie dzis beda jednak placki, a pieczona za to bedzie dynia :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis!!!
    ziemniaczki można też najpierw upiec w piekarniku, a potem podsmażyć na patelni z ziołami i czosnkiem. :)

    OdpowiedzUsuń