sobota, 12 listopada 2011

Lubelski marchwiak


W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam pyszną drożdżówkę nadziewaną tartą marchwią.
Przepis stąd.

Składniki:

50 g drożdże,
500 g mąka,
1/2 szkl ciepła woda,
1/2 szkl ciepłe mleko,
1/2 szkl cukier,
1 szt białko,
1 szt żółtko,
1 szt jajko,
1/4 szkl olej,
szczypta soli,
1 szkl strata marchew,
3 łyzki mak,
skórka z pomarańczy

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, jajko, żółtko, połowę wody i drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. 
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja wyrobiłam ciasto w maszynie :)
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na 2 placki. 
Nie doczytałam, zrobiłam jeden wielki :)
Ułożyć na nich marchew, posypać cukrem i makiem oraz startą skórką pomarańczową.
Ja dodałam kawałki kandyzowanego imbiru.


Zalepić placki, posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem. Piec ok 30 min w 180st.




Gotujemy po polsku!

2 komentarze: