środa, 5 stycznia 2011

Pieguski

 Na długo przed świętami znalazłam w Biedronce słoik z cukierkami. Słoik wydał mi się idealny do ciastek, które zamierzałam upiec w prezencie świątecznym, ale szybko znikł z półek. Niedługo przed Wigilią znalazłam gdzie indziej podobny słoik - jeszcze bardziej idealny. Od razu kupiłam ich ile było potrzeba (a nawet w zapasie - z myślą o przechowywaniu w nich orzechów itp już w przyszłym roku - na studiach ;P), a w tygodniu poprzedzającym Wigilię upiekłam dwa rodzaje ciastek - dodane w okresie poprzednich świąt przez Joannę Kolakalor i znalezione na Wielkim Żarciu - Pieguski. Te drugie wyszły rewelacyjne, razem z przyjaciółką musiałyśmy dorobić w sylwestra jeszcze jedną porcję, żeby mogła zabrać jakieś z powrotem do Łodzi ; P



Przepis podaję w oryginalnym brzmieniu:
  • 1 kostka miękkiego masła (250 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.


Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.

A sama dodam, że pierwszą porcję robiłam tak: nie dodałam orzechów, a do każdego ciasteczka dodawałam co innego tak, że potem było niespodzianką kto na co wpadnie ;P Później robiłyśmy już pół na pół tylko z czekoladą i z czekoladą i żurawiną.

9 komentarzy:

  1. Piekłam już te ciasteczka i chętnie skusiłabym się na nie po raz drugi :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe ciasteczka. :)
    A na słoik też się czaję, juz wiem, gdzie go kupię:) A nawet dwa ;)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. pieguski!
    najlepsze z dużymi kawałkami czekolady i mnóstwem orzechów ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się czaiłam na ten słoik w Biedronce! Doszłam jednak do wniosku, że z cukierkami zamkniętymi w nim mógłby być problem - bo u mnie w domu cukierków nie lubi nikt... Głupia byłam!

    Pieguski cudne. Jestem pewna, że i ja musiałabym dopiekać drugą porcję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to moje ulubione ciastka, ale mam zasade ze nie kupuje gotowych slodyczy, a sama robie. teraz juz mam przepis :P :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasteczka, idealne do szklanki mleka!
    Gracewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmmmm pieguski własnej roboty? Brzmi zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń