czwartek, 6 stycznia 2011

Śmietanowiec


Składniki:
- 3 galaretki
- 2 bite śmietany w proszku (może być 'light' - na wodzie)

Zagotować wodę i rozpuścić pierwszą galaretkę w połowie zalecanej wody.
Wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić, wlać do foremki (np. plastikowy pojemnik)

Jak stężeje przygotować drugą galaretkę (znów połowa zalecanej wody).
Ubić bitą śmietanę (z fixa - połowa zalecanej wody/mleka).
Powoli wlewać galaretkę do śmietany i mieszać.
Wlać jako drugą warstwę do foremki (na galaretkę)


Jak stężeje przygotować ostatnią warstwę - rozpuścić galaretkę (znów połowa zalecanej wody). Ubić bitą śmietanę (z fixa - połowa zalecanej wody/mleka).
Powoli wlewać galaretkę do śmietany i mieszać.
Wlać jako ostatnią warstwę do foremki (na galaretkę).

I całość do lodówki.

Jak stężeje można wyjąć z foremki - zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie (żeby galaretka lekko się rozpuściła na wierzchu), odwrócić foremkę i zawartość powinna "wypaść" na talerz.

Dla wersji bez wyciągania z foremki odwrócić kolejność warst - czysta galaretka na wierzchu.

11 komentarzy:

  1. robię bardzo podobne ciasto, tylko zamiast pianki ze śmietany daję niesłodzone mleko skondensowane i najpierw ubijam galaretkę na pianę, a później dodaję zimne mleko

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne ciasto. przypomina lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super!! Zgadzam się z Paulą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ładnie kolorowe ciasto:) Samo zdjęcie poprawiło mi trochę zimowy humor. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały śmietanowiec! Zrobię kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od jakiegoś czasu szukałem sensownego opisu tego ciasta :) Wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń