piątek, 31 grudnia 2010

Sałatka warstwowa z tuńczykiem


Składniki:
6 łyżek majonezu
6-8 łyżek jogurtu naturalnego
5-7 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
250 g startego żółtego sera
1 puszka kukurydzy konserwowej
cebula
sól, pieprz

Majonez połączyć z jogurtem. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzeć na tarce drobnych oczkach.
W przezroczystej misce układać kolejno:
- białko - starte na tarce, na grubych oczkach
- połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
- połowa sosu majonezowo - jogurtowego
- cebula
- tuńczyk
- reszta żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
- kukurydza
- groszek
- reszta sosu majonezowo - jogurtowego
- żółtka pokruszone

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

3 komentarze:

  1. lubię warstwowe sałatki, zawsze pięknie prezentują się na stole;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatki z tuńczykiem z reguły są pyszne! Muszę i tej spróbować. Zapraszam do mnie-dopiero co zaczęłam kulinarną podróż,ale rozwijam się :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię warstwowe sałatki :)

    OdpowiedzUsuń