poniedziałek, 20 grudnia 2010

... co z białkami zrobić - część II "Piegus" kokosowy



Składniki:
  •  1 szklanka białek
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 szklanka cukru
  •  1 szklanka wiórków kokosowych
  •  cukier waniliowy
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kostka masła

Tłuszcz roztopić, odstawić.
Wszystkie sypkie składniki połączyć.
Ubić białka na sztywno.
Do ubitych białek stopniowo wysypywać sypkie składniki i mieszać.
Dodać cukier waniliowy i roztopiony tłuszcz.

Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i opruszoną bułką tartą blachę keksową.

Piec 45 minut w temp. 180ºC.

Zamiast (albo dodatkowo) można dorzucić szklankę bakalii albo/i szklankę maku.
Poniżej wersja "bakaliowa" (i do tego "light" bo mi się zapomniało tłuszczu dodać :-) ):

6 komentarzy:

  1. ta makowa wersja mi się bardzo podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł :))Szczególnie takie kokosowy, mniam:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. OJ tak, często potrzeba czegoś na wykorzystanie białek :) Będzie w sam raz na takie okazje

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam taki z makiem i faktycznie to bardzo apetyczne wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki przepis jak Twój warto zawsze mieć pod ręką! Bardzo podoba mi się makowa wersja light:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń