czwartek, 4 listopada 2010

Weekendowa Piekarnia #91 - Butterhorn Rolls




Jeszcze jeden przepis z WP #91, przepyszne rożki maślane - przepis podany przez Gosię z Moich ekspresji kulinarnych.

Butterhorn Rolls
(Rożki maślane)

Składniki:
(32 rogale)
3/4 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki roztopionego masła
1/3 szklanki cukru
opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
3 jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut. Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka, masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać Na koniec powoli dodawać mąkę. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam). Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem. Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Piec na złoty kolor w 180*C przez około 20 - 25 minut. Smacznego!

Źródło: "How America Eats" Clementine Paddleford






Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk



rok temu na blogu:

5 komentarzy:

  1. smakowite te rogliki, ach jakbym tak zjadla choc jednego ze szklanka mleka... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie i pysznie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie ci sie zarumienily :)
    Bardzo sie ciesze, ze skorzytalas z przepisu :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam jednego rogalika.
    takiego pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  5. jednego zabieram do kawki :)

    OdpowiedzUsuń