środa, 3 listopada 2010

Bigos


W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję bigos.

Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
główka słodkiej kapusty - mniej więcej 2 kg
500g wędzonych żeberek
1kg łopatki albo karkówki
200g suszonych śliwek - ja miałam węgierkę dąbrowicką lekko podwędzaną
50g suszonych grzybów
przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec - ja użyłam przyprawy do bigosu Kamisa
100 ml czerwonego wina

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka oba rodzaje kapusty i żeberka, zalać wodą (prawie po brzeg), zagotować i gotować godzinę na małym ogniu bez pokrywki.
Mięso natrzeć solą i pieprzem, upiec przez godzinę w piekarniku, podlewając wodą i wytworzonym sosem.
Mięso pokroić w mniejsze kawałki, dodać do kapusty, dodać śliwki i grzyby, dodać przyprawy, dolać wodę w miarę potrzeby, gotować jeszcze godzinę, schłodzić.
Następnego dnia podgrzać do zagotowania, gotować pół godziny na małym gazie, dolać wino, zagotować i wystudzić.
Trzeciego dnia znowu zagotować, gotować pół godziny, wystudzić.
Bigos jest lepszy po kilku takich sesjach podgrzewania i studzenia.
Podawać z kiełbasą, parówką i pieczywem.
Smacznego :)

Gotujemy po polsku!

rok temu na blogu:





4 komentarze:

  1. Wspaniały polski, pachnący bigosik. Alez bym zjadła, mniam:)))
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie opublikowałam bardzo podobny przepis na bigos...

    OdpowiedzUsuń
  3. To niezwykłe, że tyle ile jest osób - tyle jest różnych smaków bigosu. Dla mnie to zdumiewające...

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale domowe smaki. najlepsze

    OdpowiedzUsuń