sobota, 6 listopada 2010

Hekele


Przepis znalazłam w broszurce Poradnika Domowego "Kuchnia Śląska".
Potrawa to właściwie tatar ze śledzia.

Składniki:
500g filetów śledziowych w oleju
2 obrane cebule
obrany kiszony ogórek
słoiczek marynowanych grzybków
2 żółtka
2 łyżki oliwy
pieprz

Śledzie posiekać, przyprawić pieprzem. Osączone grzybki posiekać z ogórkiem i cebulą. Wymieszać ze śledziami, dodać żółtka, przyprawić pieprzem. Wymieszać z oliwą, podawać z żytnim chlebem.

Sacznego :)

Przepis dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl




Gotujemy po polsku!

rok temu na blogu:



6 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam i powiem że pomimo iż nie przepadam za rybami bardzo mi smakowały......;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam. fajnie się zapowiada, może wypróbuję w okresie bliższym świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa propozycja :) na pewno wypróbuje...wszystko co ze śledziami...uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co za obłędne zdjęcia.
    śledziowy tatar...intrygująca propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też robiłam, tylko z innego przepisu - bez żółtek i grzybków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. prawdziwe hekele musi byc zmielone jak tatar i miec konsystencje pasty ,,,,

    OdpowiedzUsuń