niedziela, 7 listopada 2010

Szpajza




Przepis znalazłam w broszurce Poradnika Domowego "Kuchnia Śląska".
Pyszny piankowy deser.

Składniki:
4 jajka
200g cukru
4 łyżeczki żelatyny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
20ml czystej wódki
1 łyżka kakao

Ubić pianę z białek, partiami dosypywać cukier, nie przerywając ubijania, na koniec dodać żółtka. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać pół szklanki wrzątku, wystudzić. Połączyć masę z jajek z żelatyną. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać kakao rozpuszczone w wódce, wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do pucharków, każdą wygładzać łyżeczką. Można udekorować wisienką z konfitury.

Smacznego :)

Przepis dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl




Gotujemy po polsku!

rok temu na blogu:


11 komentarzy:

  1. na kaszubach szpajze je się od wielkiego dzwonu,święta,wesela ,komunię
    karmelową,czekoladową,cytrynową
    uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie...ale ja mam niesamowitą słabość do wszelkich kremów! (niestety :D)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny na niedzielne popołudnie (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś wspaniałego!!! Proszę jakie mamy polskie desery, a ludzie podniecają się jakimś tiramisu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się te dwukolorowe porcyjki podobają!

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście, zapowiada się bardzo pysznie.
    tak lekko i puszyście.

    OdpowiedzUsuń