środa, 13 października 2010

Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa


Przepis znaleziony w Wielkim Żarciu

Składniki
- spirytus – 0,5 l
,- cukier – 200 g,
- świeża mięta -  duża garść
- świeża melisa – duża garść,
- cytryny– 2 szt,
- woda – 0,3 l + 0,25 l
Zalać miętę i melisę spirytusem rozcieńczonym 0,3 l wody. Macerować 2-3 dni (nie więcej, żeby nie zmieniło koloru z pięknego zielonego na brązowy).
Zioła wyjąć a w ich miejsce włożyć cytryny ze skórka, pokrojone w plastry.
Po tygodniu cytryny wyjąć i odcisnąć.
Dodać syrop sporządzony z 0,25 l wody i 200 g cukru.
Po kilku dniach przecedzić macerat przez filtr do kawy – dla uzyskania klarowności.
Odstawić dla dojrzewania – ile kto wytrzyma.


Rok temu na blogu:



8 komentarzy:

  1. musi być niezwykle aromatyczna ta nalewka :)
    idealna na zimowe wieczory :))))

    mam w domu spirytus, miętę tylko melisy brak. mam ochotę taką nastawić :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię co roku,ale bez cytryn.Właśnie dojrzewa miętowo-melisowa. Moja ma bardzo głęboki zielony kolor,ale to dlatego,że jest bez cytrusów.
    Na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny ten czas jesiennych nalewek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba sobie skopiuję przepis... miętę mam, melisę można chyba kupić, zastanawiam się nad cytrynami, czy je dodawać....
    Ale nalewka do zrobienia, tym bardziej że w tym roku niewiele zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Eve - spróbuj z samą miętą - powinno być OK.

    Amber - czy Twoja nalewka przy dłuższym przechowywaniu nie traci koloru ?
    Ja robiłam miętówkę, ale po jakimś czasie powstawało wewnątrz mnóstwo farfocli, trzeba było ponownie filtrować...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka fajna naleweczka. Ciekawa jestem jej smaku. WYgląda ślicznie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej, ojej!
    ile smaków!
    ciekawy miks, ja robię tradycyjne naleweczki, jedno smakowe xd

    OdpowiedzUsuń