czwartek, 14 października 2010

Musaka




Pyszna mięsna zapiekanka w greckim stylu.

Składniki:
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 bakłażany

Masa mięsna:
1 kg mięsa mielonego
500 g passaty pomidorowej
2 cebule
świeże zioła - tymianek, bazylia,oregano
sól, pieprz
oliwa

Beszamel:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz, cukier
gałka muszkatałowa

200g sera

Bakłażan pokroić w grube plastry, zgrillować na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, osuszyć ściereczką.
Ziemniaki pokroić w plastry.
Cebulę przysmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać mięso mielone, przesmażyć, dodać passatę, zioła, sól i pieprz, dusić pod przykryciem około pół godziny.
W tym czasie przygotować beszamel.
W garnuszku rozgrzać masło, podsypać mąką, dolewać po trochu mleko, cały czas roztrzepując, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić cytryną, solą, pieprzem, cukrem i gałką.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki wyłożyć masę mięsną. Na wierzchu poukładać grillowane bakłażany, polać beszamelem, posypać startym serem.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)




Rok temu na blogu:




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam musakę! Robię tylko jej wersję wegetariańską, na co niektórzy moi greccy znajomi się krzywią, że jak musaka, to musi byc z mięsem, ale ja mięsa nie jem, to jaką mam robić? ;) Uwielbiam musakę szczególnie za bakłażany, które, jesli tylko mieszkałabym w ciepłym kimacie, jadłabym przez cały rok z zamiłowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię to danie.
    jakkolwiek by ono nie wyglądało (czasem mi nie wychodzi), zawsze smakuje niebywale xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu, wygląda przepysznie :)
    Mniam, dorwałabym się do niej z moim talerzykiem i widelcem :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki Tobie, chyba szybciej ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Joanno! Wygląda wspaniale - niezwykle apetyczne zdjęcia! Tak dawno nie jadłam - może coś jeszcze zostało?:D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanko:) czy obieram baklazany ze skory? i jak poradzic sobie bez patelni grillowej??nie posiadam. dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bakłażanów nie obieramy.
    Problem z bakłażanem jest taki, że bardzo chłonie tłuszcz.
    Dlatego najlepiej jest usmażyć je na patelni grillowej - będą trochę mniej tłuste.
    Jeżeli nie ma takiej patelni - można je obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na zwykłej patelni, potem dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. powracam:)

    Musaka poprzednio zrobiona byla cudna, zgaduje, ze teraz bedzie jeszcze lepsza, jako, ze zaopatrzylam sie w patelke:) w prezencie dostalam o dziwo hehe

    dzis znow pichce Twoja musake, i raz jescze dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń