piątek, 15 października 2010

Weekendowa Piekarnia #89 - Maślane bułeczki Hamelmana

 
Gospodynią kolejnej WP jest Ania z bloga Moja Mała Kuchnia..
Zaproponowała pyszne maślane bułeczki.



Miękkie maślane bułeczki

750 g mąki chlebowej
345 g wody
1 jajko (ok. 75 g)
60 g masła (temp. pokojowa)
45 g cukru
38 g mleka w proszku
15 g soli
38 g świeżych drożdży

Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Dzielimy ciasto na 15 równych kawałków po ok. 90 g każdy (według J.H. na 12 - większych), formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut. 
Przed pieczeniem smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarowac mlekiem zamiast masła.
Pieczemy w 200 C przez 15-18 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ponownie smarujemy wierzch roztopionym masłem. Ja powiem szczerze już niczym ich nie smaruję, lubię gdy skórka jest nieco sztywniejsza. 
Bułki studzimy na kratce. Gotowe!



Rok temu na blogu:

 

[003.JPG]


10 komentarzy:

  1. Cudowne są! Piękne ,takie rumiane! Muszę je kiedyś zrobić:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za widok! Piękny.
    Tak bym sięgnęła po jedną...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudne! Cieszę się, że tak ładnie się udały. Bardzo mi miło że się przyłączyłaś do pieczenia w tej WP. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne. Moje też się tak posklejały. Pyszne są, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  5. niebywałe zdjęcie.
    bajeczne.
    z rajskimi bułeczkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne są,
    ja upiekę je jutro- będą miłym akcentem w poniedziałkowy, ciężki dzień.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Odrywane bułeczki pamiętam z dziecinstwa. Maslane wlasnie. Mam do nich sentyment :)

    OdpowiedzUsuń