poniedziałek, 11 października 2010

Makowiec z jabłkami i kruszonką




Ciasto znalezione u Edysi - Przy kuchennym stole.
Pyszne, wielosmakowe, wilgotne i aromatyczne :)

Przepis cytuję za autorką:


Składniki

ciasto:
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
- 3 jajka
- 250 g + 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia

masa makowo-budyniowa:
- 800 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
- 750 g gotowej masy makowej - u mnie 850 g
- 6 jajek

kruszonka:
- 200 g roztopionego masła
- 300g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 ml gorącego mleka

- 1,5 kg jabłek

Przygotowanie ciasta:
masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Wciąż ucierają dodawać po jednym jajka na przemian z 3 łyżkami mąki. Połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie masy:
650 ml mleka zagotować. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzić budynie, a następnie połączyć z zagotowanym mlekiem. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Masę makową utrzeć z jajkami, następnie stopniowo dodawać zimny budyń.


Przygotowanie kruszonki:
mąkę wymieszać z cukrem, wlać roztopione letnie masło i gorące mleko, wrobić kruszonkę, zostawić do wystygnięcia. Moja kruszonka nie przypominała kruszonki,tylko tłuste ciasto - porwałam ją na kawałki i rozłożyłam w miarę równomiernie na cieście.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Blachę o wymiarach 40x25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, na im ułożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć masę makowo-budyniową, posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
 Smacznego:)




rok temu na blogu:



i



7 komentarzy:

  1. makowiec to jedno z moich ulubionych ciast. jadany niezwykle rzadko, może właśnie dlatego taki wyjątkowy. mokry najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu też go piekłam, w lodówce stoi nawet ostatni kawałek:) jest pyszne i aromatyczne...a Twoje wygląda cudnie (bo ja pomyliłam blaszki wyrosło mi takie hen pod niebo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto. Te smaki muszą się pysznie komponować:))

    OdpowiedzUsuń
  4. och, jakie cudowne! Na swięta korzystam z waszego przepisu, kusi mnie, kusi :)

    OdpowiedzUsuń