niedziela, 10 października 2010

Weekendowa Piekarnia #86 - Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką


Gospodynią kolejnej [zaległej] WP była Oliwka.
Zaproponowała 2 wypieki.
Jednym z nich jest

Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką
/przepis znaleziony u Komarki

Zaczyn:
20 g + 2 łyżki zakwasu (żytniego lub pszennego)
70 g maki pszennej o dużej zawartości białka
ok. 40 g wody

Ciasto właściwe:
130 g zaczynu
440 g mąki pszennej
300 g wody
10 g soli
15 g cukru
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki pokrojonych na ćwiartki oliwek (opcjonalnie) 
garść czarnuszki (opcjonalnie) 

Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj dokładnie łyżką. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 12 godzin (najlepiej na noc).

W dniu wypieku mąkę na ciasto właściwe wymieszaj i odstaw na 20 minut. Dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut, dodając stopniowo cukier, sól i oliwę. Kiedy będzie lśniące i gładkie, uformuj kulę i włóż ją do nasmarowanej oliwą miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny, w tym czasie mniej więcej co godzinę odgazowując ciasto (przebijając kulę i lekko wygniatając ciasto za każdym razem).

Kiedy ciasto przyrośnie mniej więcej dwukrotnie, jeszcze raz je zagnieć, dodając oliwki i czarnuszkę; uformuj okrągły bochenek (co nie jest łatwe, bo ciasto jest dość luźne). Ułóż go w wysmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem formie keksowej albo tortownicy. Formę szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw, aż co najmniej trzykrotnie powiększy swoją objętość (musi podchodzić do krawędzi formy).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj oliwą i posyp dodatkowo czarnuszką.

Piecz około 40 minut.





4 komentarze:

  1. Bardzo lubię dodatek czarnuszki. Dla mnie ma wyjątkowy smak, taki inny, niecodzienny. Przepięknie pachnie,a na upieczonym chlebie smakuje obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny!
    skuszę się... może kiedyś się odważę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że chlebek smakował. :)

    OdpowiedzUsuń