niedziela, 26 września 2010

Weekendowa Piekarnia po Godzinach - chleb kielecki


Piekłam ten chleb rok temu na Dzień Chleba - wiedziałam co dobre ;)
A teraz upiekłam go z poprawkami Tatter:
Chleb kielecki

200g ugotowanych ziemniakow, przecisnietych przez praske (zmielonych)
200g maki zytniej bialej (lub sredniej)
300g bialej pszennej maki chlebowej wysokobialkowej (np. Manitoby)
6 lyzek zytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji
1 lyzka soli
200g maslanki (zsiadlego mleka)

Ziemniaki wymieszac z maslanka i zakwasem. Zostawic na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.

Nastepnie dodac obie maki i sol. Wyrobic gladkie, odrobine lepkie ciasto (13 minut).
Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie ktorej ciasto zlozyc nalezy dwukrotnie.
Potem zawinnac owalny bochenek i zlaczeniem do gory, umiescic go w koszu.
Chleb wyrasta nieco ponad godzine.

Przed wsunieciem bochenka do pieca, wierzch naciac. Piec z para, 15 minut w 250C, pozniej kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszajac temperature do 200C.




rok temu obchodziliśmy Dzień Jabłka:


j 


1 komentarz:

  1. och, domowy bochenek chleba! a jaki wspaniały, jak wyrośnięty! piękny ;]

    OdpowiedzUsuń