sobota, 25 września 2010

Aronia do mięsa


Przepis znaleziony na stronie Potrawy Regionalne.

Składniki:
0,5 kg jabłek,
0,5 kg gruszek,
0,5 kg aronii,
1 niepełna szklanka cukru,
szklanka wody.

Cukier zagotować z wodą.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Obrane gruszki podzielić na ósemki (lub drobniej).
Do gotującej się wody z cukrem wrzucić gruszki, gotować 2-3 min., wyjąć na talerz.
Do tego samego syropu wrzucić aronię, też wyjąć, jeszcze raz syrop zagotować, wrzucić wszystkie owoce, gotować 2 min. po czym natychmiast zlać do małych słoików. Pasteryzować 10 min. nie dłużej.

Podawać do mięs, pasztetów, ale pasuje także do sera - u mnie do smażonego oscypka.
Smacznego :)









2 komentarze: