sobota, 25 września 2010

Solanka grzybowa


Przepis na tą pyszną zupę znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja.

SKŁADNIKI: 
2 litry bulionu warzywnego, 
30 - 40 dag świeżych - najlepiej mieszanych - grzybów, 
15 dag cebuli, 
10 dag ogórków kiszonych, 
15 dag parówek, 
od siebie dodałam garść posiekanych oliwek,
8 dag koncentratu pomidorowego, 
2 dag oleju, 
10 dag śmietany, 
sól pieprz, ziele, angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka.


SPOSÓB WYKONANIA: 
Grzyby oczyścić umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać posiekaną cebulę, dusić do miękkości, Ogórki obrać, pokroić w paski, parówki w plasterki, dodać do grzybów razem z koncentratem i chwilę poddusić. Zalać całość bulionem i gotować 15 min. Pod koniec gotowania zupę podprawić zahartowaną śmietaną wymieszaną z wywarem, doprawić do smaku. Podawać posypaną pietruszką.

Smacznego :)




...rok temu na blogu: Muffinki z gruszką i imbirem



2 komentarze:

  1. nazwa brzmi niezwykle słono :) ale wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. solanka grzybowa... hmmm ;] brzmi dośc ekstrawagancko ;]

    OdpowiedzUsuń