poniedziałek, 27 września 2010

Konfitura z aronii


Przepis znaleziony w serwisie gotujmy.pl.


SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 kg niezbyt dojrzałych owoców aronii
  • 1,2 kg cukru
  • 1 szklanka wody







PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone starannie owoce wkładamy do dużego rondla. Z cukru i wody gotujemy syrop, i wrzącym zalewamy owoce, zostawiamy na noc. Rano zlewamy syrop który ponownie gotujemy i zalewamy owoce. Gotujemy je na średnim ogniu po czym odstawiamy do wystygnięcia. Ten zabieg powtarzamy w ciągu 2 dni jeszcze trzykrotnie. Na koniec bardzo gorącą konfiturę wkładamy do słoików i odstawiamy do wystygnięcia. 







Rok temu na blogu pojawił się rustykalny chleb z gruszkami:

1 komentarz:

  1. tak dawno jej nie jadłam, a do tej pory pamiętam jej smak... idealna

    OdpowiedzUsuń