środa, 4 sierpnia 2010

Lody truskawkowe z kwaśnej śmietany


Przepyszne lody według Davida Lebovitza.
Przepis podała Dagmara na forum cincin.

Lody o smaku truskawkowym i kwaśnej smietany
(Strawberry-Sour Cream Ice Cream z książki "The perfect scoop", David Lebovitz)

450 gram świeżych i obranych truskawek
150 gram cukru
1 lyzka wódki
240 gram kwaśnej śmietany
250 ml tłustej słodkiej śmietanki - u mnie 30%
1/2 łyżeczki świeżego soku cytrynowego.

Pokroić truskawki na plasterki i wsypać do miski z cukrem i wódką. Mieszać aż cukier sie rozpuści. Zakryć i postawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.

W malakserze zmiksowac truskawki razem z swoim sokiem, kwaśną śmietaną, śmietanką i sokiem cytrynowym aż masa będzie prawie gładka, ale żeby jeszcze byly male kawałki truskawek w masie.

Wstawić masę do lodówki na godzinę i później wlać do maszynki do lodów.

Smacznego :)





Lodowa 
akcja


A rok temu przetwarzaliśmy wiśnie:


7 komentarzy:

  1. pysznie wygladaja te lody i na pewno tez tak smakuja :)
    Pozdrawiam po dlugiej przerwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym teraz takie lody (:

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, muszą być przepyszne na takiej śmietance :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!!! zjadlabym sobie choc jedna galeczke:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam,jakie pyszne ! Śliczny mają kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja postanowiłam, że w przyszłym tygodniu wezmę się za robienie lodów (odwiedzam rodzinkę, co ma mniej kapryśny zamrażalnik niż mój;))
    Twoje- piękne- aż pachną ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie świetne wyszły, gładkie!

    OdpowiedzUsuń