poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Lody malinowe bez jajek


Zobaczyłam je u Magdy i wiedziałam, że zrobię :)
Lody wyszły bardzo słodkie i tylko dzięki polewie malinowej smakowały dobrze - przepis do dopracowania.

składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (ok.400g)
150ml mleka 3,2%
300ml śmietany kremówki (30-36%)
300 - 400g malin

wykonanie:

Maliny umyć i pognieść widelcem, nie trzeba robić miazgi, wystarczy jeśli będą częściowo rozgniecione.
Śmietanę kremówkę lekko ubić, dodać mleko i mleko skondensowane, a następnie wszystko razem zmiksować.
Dodać maliny i wszystko razem wymieszać.
Masę mrozimy w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta.
U mnie schładzanie trwało 30 minut, później lody przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.

Jeśli nie macie maszynki, lody przełożyć do pojemnika, który zmieści się wam w zamrażarce.
Wstawić lody do zamrażarki i co godzinę, przemieszać, do momentu w którym nie będzie to już możliwe.

Przed podaniem lody wyjąć z zamrażarki chwilę wcześniej.

Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. chętnie bym spałaszowała taki jeden puchareczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne te lody Joasiu. Kusisz!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę, jakie sprzeczne opisy. Chyba aż muszę spróbować, skoro jedni wychwalają pod niebiosa, a drudzy radzą dopracować.

    Co by jednak nie mówić - wyglądają obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba za taki wygląd to wybaczyłabym im nawet obłędną słodycz :P

    OdpowiedzUsuń
  5. i z tym sosem... idę, w zamrażalce poszperam, lody sobie wyjmę i zjem. co prawda kupne, ale to zawsze lody ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychaaaa:) na upał jak znalazł:) do tego polecam herbatę aromatyzowaną dilmah malinową przyrządzoną na zimno z lodem i listkiem mięty i można się idealnie orzeźwić:)

    OdpowiedzUsuń