wtorek, 31 sierpnia 2010

Kawowe lody jogurtowe i polewa z czarnej porzeczki


Podobne lody robiłam już wcześniej - przepis podstawowy od Cudawianki.
Używałam tylko innego jogurtu.
Lody wyszły pyszne, w smaku takie jak sobie wyobrażałam - i jogurtowe i kawowe :)

A polewa z czarnej porzeczki świetnie się komponuje.




lody jogurtowe (kawowe):

500 gram kawowego puszystego jogurtu smakowego (ja miałam kremowy z Lidla)
180 ml śmietany 30% (dałam 200 g)
łyżeczka miodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

wymieszałam razem śmietanę z jogurtem. Dodałam miód, kawę, a następnie wlałam masę do maszyny do lodów. Postępowałam zgodnie z instrukcją. Gotowe lody zamroziłam chwilę w zamrażarce.




Sos z czarnej porzeczki do słoików (na zimę):
2 kg czarnej porzeczki
1/2 kg cukru żelującego
1 laska cynamonu
1/2 kg cukru

Porzeczki i cynamon zalać wodą w garnku - tyle, żeby były przykryte - nie obierać. Gotować 20 minut, przetrzeć przez sito. Dodać cukier żelujący i cukier, gotować 5 minut. Przelać do małych słoiczków, pasteryzować 15 minut.




Lodowa akcja


AKCJA PRZETWORY 2010


rok temu zajadaliśmy się jajkami po kardynalsku:



7 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie smaku kawy i porzeczek :)Z pewnością świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no. podoba mi się to kawowo-porzeczkowe połączenie. czekoladę i porzeczki kosztowałam, ale w wersja z kawą... brzmi ciekawie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmm, fantastyczne! Szczegolnie ten sosik:) Kocham takie rzeczy:) pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... jakie śliczne!
    robię się głodna

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pysznosci:) czy moglabym dostac jedna miseczke?:) bylabym uszczesliwona:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pyszne te lody! I ten sosik wspaniały!:))

    OdpowiedzUsuń