środa, 2 czerwca 2010

Zapiekanka chlebowa z pieczarkami


Zapiekanka zrobiona, bo znowu było za dużo chleba...

Składniki:
1/2 kg chleba lub bułek pokrojonych w kromki
1 1/2 szklanki mleka
300 g żółtego sera
50 g parmezanu
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1/2 kg pieczarek przesmażona z cebulą



Piekarnik rozgrzać do 200C. Na blasze ułożyć warstwę chleba, przykryć go pieczarkami, na wierzch ułożyć kolejną warstwę chleba.
Przygotować sos serowy: masło z mąką rozgrzać w garnku, dolewać po trochu mleko, cały czas mieszając. Dodać ser, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Chleb na blasze polać sosem serowym, wstawić do piekarnika.
Po 15 minutach posypać parmezanem, włączyć termoobieg.
Piec jeszcze 5-10 minut - do zrumienienia.
Smacznego :)




a rok temu...

i szybką zupę z mrożonki:


9 komentarzy:

  1. Ciekawe, dla mnie bardzo ciekawe. Muszę spróbować, tym bardziej, że chleba u mnie w domu też bywa czasami za dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hm takiej kombinacji jeszcze nie jadłam. Ale polecam bread pudding muffins, które nie tak dawno robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pieczarki, dlatego każda potrawa z ich udziałem ląduje na mym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny sposób na wykorzystanie resztek chleba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hamm bardzo ciekawy przepis !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysłowa ta zapiekanka! Nigdy nie jadłam .
    Pozdraiwam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też czasami za dużo chleba, więc taka zapiekanka idealnie się nada :) A pieczarki i ser, to mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna! najwspanialsza w swiecie prostota :)

    Ola

    OdpowiedzUsuń