piątek, 21 maja 2010

Wiosenna kapusta ala bigos



Bardzo lubimy młodą kapustę pod wszelkimi postaciami.
Ta wersja powstała z tego, co akurat mieliśmy w lodówce...

Składniki:
2 główki młodej kapusty
2 cebule
300 g świeżego boczku
200 g resztek wędlin - wędzonka, szynka, kiełbasa itp.
2 bulwy kopru włoskiego
1 papryka
3 duże pieczarki
1 puszka pomidorów w zalewie
sól, pieprz, cukier do smaku

[Listonic]

Na dużej patelni przesmażmy posiekany boczek z odrobiną smalcu lub oleju, dodajemy wędliny, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy posiekaną cebulę, dusimy, pieczarki, posiekaną paprykę, pokrojony koper włoski, poszatkowaną kapustę, podlać wodą, dusić krótko - tylko tyle, żeby kapusta zmiękła, dodać posiekane pomidory, doprawić do smaku, pogotować jeszcze chwilę i już :)

Smacznego.





A rok temu...




4 komentarze:

  1. młodą kapustę lubię właściwie w każdej wersji. byle miała koperek.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. skoro niczym bigos, to już mi ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna, a z dodatkiem kopru włoskiego musi mieć ciekawy smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń