środa, 12 maja 2010

Leniwa lazania albo zapiekanka pierożkowa.....


Przepis na szybki obiad dla 6-8 osób.
Zamiast czerwonego sosu można użyć sos do pizzy ze słoiką (o ile jeszcze jest jakiś w spiżarni)

Składniki:
4 paczki świeżych tortellini albo ravioli

Czerwony sos:

1 biała cebula
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
litr passaty pomidorowej
oliwa, sól, cukier, pieprz, zioła - tymianek, bazylia, oregano itp.
pół szklanki czerwonego wina

Beszamel:
pół litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 żółtko
szczypta startej gałki muszkatałowej
sól, cukier, biały pieprz
sok z 1/2 cytryny

mozarella, parmezan

0. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C.



1. Robimy sos pomidorowy: drobno posiekaną cebulę i czosnek dusimy na oliwie, dolewamy passatę, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i ziołami, dusimy jeszcze 5 minut, dolewamy wino, jeszcze chwilę gotujemy razem.
2. Beszamel: robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, dolewamy porcjami mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem, gałką i pieprzem.

Dużą formę do zapiekanek smarujemy oliwą. Tortellini mieszamy z sosem pomidorowym, wylewamy do formy. Na pierożkach kładziemy mozarellę, zalewamy całość beszamelem i posypujemy pamezanem.

Wstawiamy naczynie do piekarnika na 30 minut albo do momentu uzyskania rumianej skorupki.

Zapekankę podajemy z sałatą.
My podaliśmy do tego jeszcze warzywa gotowane na parze.

Smacznego :)




Smacznie i 
pomidorowo


A rok temu podawaliśmy Kurczaka curry z kaszą jęczmienną...





A na deser - muffinki czekoladowo bananowe z białą czekoladą :)


3 komentarze:

  1. Dla mnie fantastyczne połączenie,moje smaki. Niestety nie mam tylko świeżego ravioli.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię zapiekanki. bo wtedy jest okazja, by wspólnie jeś obiad. trzeba na wszystkich czekac. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł z tymi pierożkami! kiedyś na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń