sobota, 15 maja 2010

Batoniki owsiano rabarbarowe


Miały być batoniki...
Ale wyszedł pyszny deser do wyjadania łyżeczką...
Przepis ze strony poświęconej rabarbarowi.

Składniki:

1 kubka maki
3/4 kubka płatków owsianych
1 kubek brązowego cukru
1/2 kubka rozpuszczonego masła

1 kubek cukru
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 kubek wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 kubki rabarbaru

Wymieszać mąkę, płatki i brązowy cukier z rozpuszczonym masłem.Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki. Wymieszać wodę, biały cukier, mączkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy, zagotować, stale mieszając. Na spodnia warstwę kruszonki wyłożyć pokrojony rabarbar, wylać syrop cukrowy na rabarbar, posypać całośćresztą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C, piec 45 minut.
Smacznego :)




A rok temu....




3 komentarze:

  1. Łyżeczką czy nie i tak wygląda pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja najbardziej lubię wyjadac łyżeczką niż jeśc trzymając w dłoni, mi się podobają

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy deser czy batoniki, wygląda przepysznie! Uwielbiam takie cudeńka, a jak zawierają rabarbar to jeszcze bardziej mniam:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń