sobota, 8 maja 2010

Ciasteczka owsiane z syropem klonowym i żurawiną


Przepis na ciastka znaleziony tu.
Ciastka wyszły duże, miękkie, słodkie - pyszne :)


Ciasteczka owsiane z syropem klonowym i żurawiną
stąd

1 ¾ kubka (245g) mąki pszennej
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
½ kubka (113g) masła - w temperaturze pokojowej
1 kubek (175g) brązowego cukru
1/3 kubka (66g) cukru
2 duże jajka
½ kubka (120ml) syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 ¾ kubka (200g)płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 ½ kubka (165g) suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia

Wymieszać razem mąkę, sodę, cynamon i płatki.W dużym naczyniu ubić masło z obydwoma cukrami, na puszystą masę. Na niskiej prędkości dodawać po kolei: jajka, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, miksować razem około minuty. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać płatki owsiane i żurawinę.
Ciasteczka wykładać na blachę najlepiej używając łyżki do lodów zostawiając dość duże odstępy..

Piec ciastka około 18 minut, aż od spodu będą lekko brązowe. Zostawić ciastka na 5 minut na blasze, potem przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Ciastka mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 4 dni.


Powinno wyjść 15 ciastek - u mnie było więcej, ale w końcu nie policzyłam....



a rok temu...



2 komentarze:

  1. Pyszne te ciacha!
    Jak z żurawiną to tym bardziej dla mnie:)
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacha pycha! Pachnace, cudowne na chłodne i długie wieczory do herbatki z miodem... ah niebo w gębie! Dziękuje za przepis, pozdrawiam XX

    OdpowiedzUsuń