środa, 19 maja 2010

Lemon curd II



Kiedyś już robiłam lemon curd - z trochę innego przepisu.
Ten z przepisu znalezionego u Zebrry (Zebrra przepis znalazła u Glimmer) jest równie pyszny :)

Składniki:
3 cytryny (skórka i sok)
1 1/2 szklanki cukru
3 jajka
100g miękkiego masła


Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę(bez białej części). Zmieszać skórkę z cukrem za pomocą miksera, dodać masło, ubijać do połączenia składników, następnie wbijać jajka(po jednym), wlać sok cytrynowy, wymieszać dokładnie.
Przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje (jeśli mieszamy drewniana łyżką, to po pociągnięciu palcem na odwrocie łyżki powinna powstać linia, która się nie zasklepia-wtedy jest gotowy).
Przelać do wyparzonych słoiczków, postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

U mnie cały krem nie zmieścił się w słoiku półlitrowym - reszta pozuje do zdjęć :)

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam czegoś takiego.
    Przypomina mi troszke masę do "Cytrynka".
    Ładne, Takie radosne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również nie miałem okazji próbować ani przygotować czegoś podobnego. Pewnie niedługo i u mnie pojawi się taki przepis, bo wygląda kusząco.

    Mam tylko pytanie - do czego najlepiej nadaje się ten krem? Z czym komponuje się najlepiej? Krakersy czy może herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, że używasz do Lemon curd masła. Też się do niego przymierzam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy go nie próbowałam. Ciekawa jestem go bardzo.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lemon curd jest pyszny do wyjadania łyżeczką, do herbatników, można go wymieszać z bitą śmietaną - będziemy mieć pyszny krem, można wymieszać z ubitym masłem - pyszny krem do tortów, można dodawać do ciast...
    Można zrobić tartę z lemon curdem..

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile trzeba gotowac ?(min.)

    OdpowiedzUsuń
  7. a do czego taki krem można użyć? Sam, jako deser, czy bardziej jako krem do tortów, ciast? Ogólnie jestem na diecie i nie wiem czy takie produkty nie są zbyt kaloryczne, choć z drugiej strony na chudzianka.pl znalazłam dietę cytrynową, która polega na piciu wody z cytryną z syropem klonowym, a on też ma sporo kalorii więc chyba się nic nie stanie jak zjem taki cytrynowy krem, co nie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Powtórzę:
    Lemon curd jest pyszny do wyjadania łyżeczką, do herbatników, można go wymieszać z bitą śmietaną - będziemy mieć pyszny krem, można wymieszać z ubitym masłem - pyszny krem do tortów, można dodawać do ciast...
    Można zrobić tartę z lemon curdem..
    Myślę, że nie jest to produkt dietetyczny...

    OdpowiedzUsuń