środa, 19 maja 2010

Styropian


Miałam to ciasto zapisane od jakiegoś czasu w kolejce do pieczenia.
Dlatego konkurs Zebrry tylko przyspieszył pieczenie :)

Piekłam z połowy porcji.


Składniki: 

Ciasto:
3 szklanki mąki - u mnie 1 i 1/2
1/2 szklanki cukru pudru - 1/4 szklanki
5 żółtek - 3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
25 dag. masła lub margaryny - 125g masła



Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa śmietanowa:
1 litr śmietany 18 % - 1/2 litra
20 dag wiórków kokosowych - 100g
5 białek -3 białka
1 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy duży - 1/2 budyniu
1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - nie dałam

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.



Czas na 
piknik

2 komentarze:

  1. i kolejny piękny styropian...;) mój następny będzie ze świeżymi truskawkami...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny styropian! Bardzo mnie kusi, już teraz na wielu blogach.
    Pysznie wygląda.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń