środa, 19 maja 2010

Pieczone ziemniaki


Takie ziemniaki robiłam już niejeden raz...
Ale tu ich jeszcze nie pokazywałam.
Składniki podaję za Zebrrą.

Składniki:
ziemniaki (u mnie ok 1kg)
sól
majeranek
papryka
pieprz
kolendra - nie dałam
rozmaryn - nie dałam
olej - 3 łyżki - dodałam oliwę

[Listonic]
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cząstki, włożyć do miski, wlać 3 łyżki oleju, obsypać przyprawami i dobrze wymieszać, żeby ziemniaczki dobrze pokryły się ziołami. Wsypać na blaszkę, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach, przez 45 minut, następnie zdjąć folię, włączyć termoobieg i piec kolejne 5-7 minut do zrumienienia. Ja piekłam 35 minut bez przykrycia.

5 komentarzy:

  1. pyszne! już prawie czuję tu ich aromat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniały mi się ziemniaki z ogniska, zjadane nocą, latem, ze spaloną skórką...normalnie delicje;). Te przyprawy...zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  3. O takie ziemniaczki to bym zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż sobie smaka narobiłam;) mam już przepis na obiadek dzisiejszy. Ziemniaczki to moja miłość ;)

    OdpowiedzUsuń