wtorek, 20 kwietnia 2010

Urodziny i sernik nie opadający prawdziwie królewski


 Dzisiaj pierwsze urodziny naszego bloga :)
Z tej okazji przepyszny sernik.

Sernik pokazała Janie na forum CinCin.
Sernik równiuteńki, wysoki, bardzo wilgotny - przepyszny.

1 kg sera tłustego - dałam wiaderkowy
1 kostka masła - 200g
1 szklanka cukru
10 jaj - 10 żółtek i 8 białek
1 budyń waniliowy Winiar - dałam inny
Rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały (bez łupinki) - u mnie rodzynki, skórka i żurawina
Zapach arakowy (kilka kropel)

sposób przygotowania
Kolejność prac (bardzo istotna)


Ser przekręcić w maszynce 2 razy - pominęłam :)
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser,
wsypać do masy suchy budyń, dodać zapach arakowy i bakalie. Wymieszać składniki na gładką masę.
Włączyć piekarnik i podgrzać do 280 stopni C (ja podgrzałam do 230 stopni).
Ubić 8 białek na bardzo sztywna pianę.
Szybko dodać do sera połowę piany i delikatnie z nim wymieszać, następnie dodać resztę piany i też połączyć ją z masa serową - nie doczytałam - dałam całą na raz.
Natychmiast wyłożyć masę do wysmarowanej masłem tortownicy - nie smarowałam, wyłożyłam dno papierem.
Od razu włożyć tortownicę do bardzo rozgrzanego piekarnika i piec w wysokiej temperaturze przez 5 minut.
Teraz maksymalnie zmniejszyć grzanie, aby temperatura spadła i ustaliła się na wartości ok. 180-200 stopni C.
W tej temperaturze piec sernik jeszcze przez minimum 45 minut, do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Teraz uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Sernik wyrósł mocno ponad brzegi tortownicy, mocno popękał, skubałam brzegi, które wywinęły się na zewnątrz :)
Ostrożnie wyjąć tortownicę i przykryć ją z wierzchu deską do krojenia. Przytrzymując lewą ręka deskę energicznie odwrócić sernik „do góry nogami”, tj. spodem do góry i tak go pozostawić na desce do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na balkonie. Chłodny sernik można już swobodnie odwrócić, polukrować i ozdobnie udekorować wierzch owocami kandyzowanymi.

dodatkowe informacje
Porcja jest obliczona na tortownicę o średnicy 24-26 cm. Aby ten sernik był prawdziwie efektownym tortem warto wykonać go z półtorej porcji, tj. z 1,5 kg sera, 15 jaj itd ... w tortownicy 28-centymetrowej.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. żeby jeszcze tak wiele lat trwały kulinarne notatki :-) !

    OdpowiedzUsuń
  2. sto lat dla bloga:D!!!! śliczny sernik zrobię na pewno....

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak, wielu kolejnych lat!
    I równie pysznych przepisów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję w imieniu wszystkich autorów bloga za życzenia urodzinowe :)
    Cieszę się, że ktoś tu czasem zagląda ...
    A Notatki pojawiły się na Facebooku...

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje i kolejnych sukcesow kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń