piątek, 16 kwietnia 2010

Tunjitas - wenezuelskie bułeczki


Przepis znaleziony tutaj.
Bułeczki malutkie, mięciutkie i pyszne. Anyż lekko wyczuwalny.

500 mąki 
245 g zimnej wody 
11 g suchych drożdży - dałam świeże 
5 g soli
125 g cukru
30 g masła 
10 g mleka w proszku 
1 jajko 
10 g anyżu
 10 g ekstraktu z wanilii

1. Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i anyżu. Sól dodać po połączeniu składników.
2. Dobrze wyrobić ciasto. Dodać anyż, jeszcze raz wyrobić.
3. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. (Najlepiej miskę z ciastem umieścić w worku foliowym)
4. Podzielić ciasto na 24 kawałki. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze.
5. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką lub folią) 
6. Naciąć bułeczki na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem 
7. Posypać dużą ilością cukru
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C 15-20 minut.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. mam w kuchni pudełeczko anyżu
    kiedyś piekłam ciasteczka i tak został bez pomysłu na użycie
    podobają mi się te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki! Właśnie je upiekłam i jestem nimi zachwycona:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń