niedziela, 25 kwietnia 2010

Sernik w paski z białą czekoladą


Sernik powstał z potrzeby chwili - truskawki, które nie bardzo smakują same w sobie o tej porze roku...

Składniki:
Masa serowa:
1/2 kg twarogu wiaderkowego
200 g białej czekolady
50g cukru pudru
100g śmietanki kremówki
5 łyżeczek żelatyny

Warstwa mango:
galaretka brzoskwiniowa
1 dojrzały owoc mango

Warstwa truskawkowa:
500g truskawek obranych i pokrojonych
1 galaretka truskawkowa



Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody do napęcznienia.
Czekoladę rozpuszczamy na parze ze śmietanką.
Do żelatyny dodajemy 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy żelatynę do czekolady, mieszamy.
wystudzoną galaretkę brzoskwiniową miksujemy z obranym mango na mus.
Twaróg mieszamy z cukrem, miksujemy, powoli dodając masę czekoladową.
W formie do galaretek wlewamy warstwy w odwrotnej kolejności:

1. truskawki z galaretką
2. 1/2 masy serowej
3. mango z galaretką
4. 1/2 masy serowej

W tortownicy kolejność jest jak poniżej:

1. 1/2 masy serowej
2. mango z galaretką
3. 1/2 masy serowej
4. truskawki z galaretką


U mnie masy starczyło na formę galaretkową i miseczkę o objętości 1 litra.
Całość powinna zmieścić się w tortownicy 20 centymetrowej.

13 komentarzy:

  1. cudny!!!! ja się boję ze jakbym zrobiła to mi ładnie nie odejdzie od formy.... no ale kiedyś spróbuję..;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam identyczną foremkę. Robię w niej również serniki. Twój przepis zapowiada się świetnie :) Muszę spróbować koniecznie . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski! Spróbuję przygotować, bo aż mi ślinka cieknie na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, śliczny! I taki... idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny. Zjadłabym ten kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny serniczek, mniam:)) Zjadłabym choć kawałeczek!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha a ja dziś w podobnych klimatach:
    http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/04/deser-jogurtowy-z-galaretka-i-owocami.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieknie wyglada ten sernik. Podoba mi sie tez foremka, ona jest specjalnie do galaretek?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, foremka jest specjalna, leżała sobie w kącie kilka lat, teraz ją odkurzyłam i używam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale sernik wyjdzie też w zwykłej formie babkowej z kominkiem - może nawet będzie wyglądał lepiej ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy truskawki należy zmieszać z galaretką wcześniej czy po ostygnięciu ?

    OdpowiedzUsuń