niedziela, 25 kwietnia 2010

Ciasteczka ANZAC



Ponieważ dzisiaj przypada ANZAC Day - konieczne było upieczenie ciasteczek ANZAC.

Przepis ze strony poświęconej historii tego dnia.

1 kubek płatków owsianych
1 kubek mąki
1 kubek cukru - dałam demerarę
3/4 kubka wiórków kokosowych
125g masła
2 łyżki golden syrup lub miodu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wrzacej wody

Wymieszać płatki, przesianą mąkę, cukier i wiórki.
Wymieszać masło i golden syrup, rozpuścić na patelni, cały czas mieszając delikatnie.
Wymieszać sodę z wrzątkiem, dodać do masła, wymieszać.
Na papierze do pieczenia łyżeczką układać porcje ciasta.
Piec 20 minut w temperaturze 150°C.
Zostawić do ostygnięcia na blasze.
Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Aaa, nawet nie wiedziałam, że dzisiaj Dzień Ciasteczek Anzac :(
    Twoje wyglądają super - tylko czy one są lekko twarde?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie owsiane ciasteczka. Szybkie i pyszne, a do akcji przyłączam się z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  3. pełne pysznych płatków,lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka są lekko twardawe i chrupiace :)
    Nie zawierają jajek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że ostatnio robią istną furrorę.
    Nie dziwię się.
    Wcale a wcale.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ciacha są wspaniałe! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię ciastka z płatkami owsianymi, takich jeszcze nie jadłam, ale wyglądają pysznie, muszę sobie zapisać przepis.

    OdpowiedzUsuń