sobota, 24 kwietnia 2010

Sałatka Veracruz - ryżowa z kurczakiem i pomarańczami


Sałatkę znalazłam tu.
Pyszna, lekka i orzeźwiająca.
Przepis podaję z moimi zmianami.
 
Składniki:
3 duże pomarańcze
2 filiżanki suchego ryżu 
5 filiżanek rosołu
1 podwójna pierś kurczaka ugotowana w rosole
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka cukru
pęczek cebulki ze szczypiorkiem
płatki migdałowe zrumienione na patelni - do przybrania
1 paczka mieszanych sałat
sól i pieprz do smaku
1 filiżanka vinaigrette

1. skórkę z 1 pomarańczy zetrzeć na tarce, wymieszać z ryżem. Ryż ugotować w rosole.
2. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pozbawić błonek - mają być gołe cząstki pomarańczy.
3. Vinaigrette wymieszać z musztardą i sokiem z pomarańczy, odlać 1/4 filiżanki na później. Do miski z sosem włożyć gorący ryż, wymieszać, ostudzić.
4. Dodać pokrojonego kurczaka, cebulkę ze szczypiorkiem i kawałki pomarańczy.
5. Sałatę wymieszać z pozostałym sosem, wyłożyć na półmisek, na sałacie położyć ryż z kurczakiem, całość posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)


ZDROWO, 
DIETETYCZNIE

2 komentarze:

  1. Fajna ta sałatka! Z pomarańczami- musi smakować rewelacyjnie.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pomarańcze i kurczak! podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń