poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Weekendowa Piekarnia #70 - Chałka


Gospodynią WP #70 jest Olciaky.
Jej propozycja to chałka.
Udało mi się zapleść chałkę z 6 pasków :)
Moja chałka jest bez kruszonki, za to posypana sezamem, dodałam więcej cukru - chałk jest pyszna :)

Chałka
Przepis na nią pochodzi od Nutinki z forum cincin, dokonałam w nim jednak małych zmian
2,5 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru - ja dałam 1/2 szklanki
4,5 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane) 
kruszonka ( zrobiona z mąki, masła i cukru pudru- np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru) - zamiast kruszonki użyłam sezamu
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać  jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować.
Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej  szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić  dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki które z osobna dzielić  na 4 lub 6 części.
Z części uformować wałki i  zapleść z nich chałki.Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś  pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym,  roztrzepanym, jajkiem, posypać kruszonką.Piec około 35 minut w temperaturze 190°C.
Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. kromeczka z dżemem.. kubek mleka.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka z sezamem musiała smakować wyśmienicie, jeszcze polana miodem i jogurtem mmmm już wiem jak upiekę ją znów :)
    Cieszę się, że piekłyśmy razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszna ta chałeczka prawda - ja chyba za Tili następnym razem zrobię też z sezamem.

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie, a ja w sobotę miałam robić, ale zmieniłam zdanie ;) super jest!

    OdpowiedzUsuń