czwartek, 11 marca 2010

Zupa ryżowa


Na obiad miała być zupa porowa..
Agata wsypała szklankę ryżu - według niej tyle właśnie zawiera garść....
Powstała gęsta masa z kawałkami ziemniaków i pora.
Dolałam wody, dodałam marchewkę i groszek - powstała pyszna zupa ryżowa...

Składniki:
70-80 dkg ziemniaków
3 pory (białe części)
4 marchewki
puszka groszku
szklanka ryżu
1/4 kostki masła
koperek

Ziemniaki zalać wodą, dosypać ryżu, gotować.
Marchewkę ugotować osobno - pokrojoną w kawałki z dodatkiem masła i niewielkiej ilości wody.
W tym samym czasie pory udusić na maśle.
Jak zmiękną, wrzucic je do zupy.
Na koniec dodać groszek i pęczek posiekanego koperku.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. ja też mam zwykle takie poczucie, gdy dodaję do zupy ryż lub kaszę.. wydaje mi się, że garstka to za mało, więc sypię więcej.. a później się okazuje, ze zupa przestaje byc zupą.. :-)

    OdpowiedzUsuń