piątek, 12 marca 2010

Kolumbia: Papa Turmada - zapiekanka ziemniaczana



Świetna zapiekanka z ziemniaków, kiełbasek i jajek.
Przepis stąd.



Składniki:

6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry

2 łyżki oliwy

6 kiełbasek, pokrojonych w plasterki

1/4 kubka pokrojonej białej cebuli
*
1/4 kubka pokrojonej zielonej cebulki
*
1/2 kubka pokrojonych pomidorów
(dałam puszkę pomidorów w soku)
1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz
3 kawałki białego chleba tostowego, pokrojone w 2 centymetrową kostkę

1/2 kubka mleka

1 kubek utartej mozarelli

1 kubek utartego parmezanu


6 jajek na twardo, pokrojonych w plasterki

* można użyć zastępczo pory - ja użyłam :)

- Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować formę do zapiekanek.
- Ziemniaki obgotować w osolnej wodzie. Odcedzić i pozwolić odparować.
- Oliwę rozgrzać na średnim ogniu; Podsmażyć kiełbaski przez 5 minut. Dodać przyprawy. Przyprawić solą i pieprzem, dodać cebulę/por. Zmniejszyć gaz i dusić całość przez około 10 minut.



- Włożyć chleb do miski; polać mlekiem tak, żeby każdy kawałek był zwilżony.
- Połowę ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Na ziemniaki nałożyć masę z kiełbasek. Przykryć pokrojonymi jajkami, połową kawałków chleba, mozarellę, resztę ziemniaków, resztę chleba, i na wierzchu posypać parmezanem.
- Wstawić do piekarnika, zapiekać około 30 minut. 
Smacznego :)




Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

5 komentarzy:

  1. świetne to pierwsze zdjęcie!
    lubię taki ciągnący się ciepły ser..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi i wygląda pysznie :)
    a ta kiełbaska to taka zwykła toruńska/podwawelska może być? pozdr. Domino

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dałam śląską, myślę, że może być i toruńska i podwawelska, nawet zwyczajna. Albo na przykład biała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja przygotowuję wegetariańską wersję zapiekanki ziemniaczanej. Trzeba tylko pamiętać o konieczności dodania do niej żółtego sera. Poprawia smak! :)

    OdpowiedzUsuń