środa, 10 marca 2010

Zupa z chleba

Świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Przepis znaleziony w Kuchni Ireny i Andrzeja: 



SKŁADNIKI:  
1 średni chleb żytni lub pumpernikiel, 
8 szklanek wody lub rosołu, 
1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 
 1 łyżka masła, 
1/4 szklanki gęstej śmietany, 
 2 żółtka, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
SPOSÓB WYKONANIA: 
Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę lub rosół, nasiona kminku, sól i pieprz do smaku. Powoli doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, żółtka, masło. Wymieszać. Podgrzać na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Posypać natkę. 
 


1 komentarz:

  1. Jak zobaczyłem nazwę przepisu, to od razu pomyślałem sobie, że napiszę Ci, o tym jak bardzo nam zasmakowała w zeszłym roku zupa z chleba;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń