niedziela, 7 lutego 2010

Weekendowa Piekarnia #61 - Pumpernikiel


Gospodynią kolejnej piekarni jest Atina.
Zaproponowała pyszny, mięciutki, lekko słodki chlebek.



Pumpernikiel
Składniki na 2 małe bochenki:
  • 280 g mąki żytniej
  • 175 g mąki chlebowej razowej
  • 115 g mąki chlebowej pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 85 g melasy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 350 ml ciepłej wody

    W misce mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże suche i cukier, wymieszać (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). W środku zrobić dołek, wlać melasę, olej, wodę i wyrobić na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 1,5 h).
    Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na pół. Dwie foremki keksówki (małe) o wymiarach dolnych 9 x 18 cm natłuścić, wysypać otrębami. Każdą porcję uformować w bochenek pasujący do foremki. Chlebki przykryć, pozostawić w cieple kolejny raz, około 30 minut, do podwojenia objętości.


    Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut, aż będzie brązowy i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce, zawinąć w papier do pieczenia i podawać po 24 godzinach.
    Metoda dla maszynistów:
    W maszynie umieścić składniki w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, dalej postępować wg powyższego przepisu.
    * chlebek najlepiej pokroić po upływie 1 doby, i tak przechowywać.




    3 komentarze:

    1. Joanno , twoje pumpernikle wyszły bardzo smakowicie , pięknie urosły , maja bardzo apetyczny kolor i miąższ

      OdpowiedzUsuń
    2. Piękny chlebek Ci się upiekł :)) Śliczny kształt :)
      Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    3. Joanno cudowny chlebek Ci wyszedł:) bardzo sie cieszę, ze razem piekłyśmy:)

      OdpowiedzUsuń