wtorek, 9 lutego 2010

Pizza


Pizza w naszym domu jest od bardzo dawna. Niegdyś jedliśmy na przemian tę domową i kupną. Dzisiaj, prawie co tydzień, w soboty pieczemy własne, okrągłe pizze : D

Składniki na 1 dużą pizzę lub 2 małe
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek


Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto aż nie będzie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Podzielić ciasto na dwie części (lub zostawić jedną kulę) i rozwałkować na okrągły placek. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Gotową pizzę pieczemy na kamieniu w temperaturze 250C przez 7 minut.



Ciasto smarujemy domowym sosem (ostatni słoik z zapasów), na wierzch kładziemy warzywa, wędliny, oliwki - za każdym razem jest 5-6 rodzajów.

Smacznego : D

International Pizza Day

3 komentarze: