czwartek, 11 lutego 2010

Pączki


Dzisiaj Tłusty Czwartek zatem tradycyjne pączki...
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej":
  • 500g mąki
  • 200 ml mleka
  • 50g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 60g masła
  • marmolada
Drożdże mieszamy z cukrem - zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy później szklankę letniego mleka, 100g mąki i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtko ubijamu z jajkiem i cukrem. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu. Dodajemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i dalej mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy na porcje, wałkujemy, wycinamy szklanką krążki i lepimy pączki z marmoladą w środku. Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażyć na smalcu







5 komentarzy:

  1. Są idealne i ze super źródła. Jestem przekonana, że smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dziś jadłam tylko kupne! Choć marzy mi się taki domowy, z wisienką...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja moge tylko na twoje popatrzec , az mi soki trawienne szaleja ! tutaj nie ma tradycji tlustego czwartku , ponadto nikt oprocz Polek nie umie takie paczki piec , zycze smacznego i wesolego dnia ,
    pozdrawiam .W.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Wyglądają super! :) Chętnie bym takiego zjadł :)

    OdpowiedzUsuń