piątek, 5 lutego 2010

Weekendowa Cukiernia - torcik marchewkowy

Gospodynią styczniowej cukierni była  Goś.
Kolejny przepis z jej propozycji to Torcik marchewkowy.
Torcik wyszedł ciężki i wilgotny, krem jest odświeżający, lekko cytrynowy.



TORCIK MARCHEWKOWY

NA CIASTO:

250g mąki
2łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
cukier waniliowy
400g startej marchewki
płaska łyżeczka soli
3łyżeczki cynamonu
200ml oleju
4jaja
aromat migdałowy - dałam łyżkę Amaretto
100g rodzynek

NA MASĘ SEROWĄ:
500g twarożku śmietankowego (lub zwykłego kwarku lub sera białego) - dałam pół na pół mascarpone i serek śmietankowy
100g cukru pudru
200g masła
aromat waniliowy - dałam ekstrakt
skórka z jednej cytryny

+(opcjonalnie) ok. 100g czekolady do dekoracji



Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodać olej, ucierać mikserem dodając kolejno po jednym jajku. Dodać starte na drobnej tarce marchewki, rodzynki i aromat. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. ok.24cm. Piec ok. 60min. w temp. 170 st. C. po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić masę: stopić masło, odłożyć aby wystygło. Zmielić ser z cukrem pudrem, dodać skórkę cytrynową i aromat. Nie przerywając miksowania, powolutku wlewać masło.
Ciasto przekroić na pół. Gotową masę rozsmarować we wnętrzu torciku oraz na jego wierzchu i bokach.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Można udekorować czekoladą.


4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda! Ja też miałam zamiar go zrobić - chyba to nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o świetne! chciałbym posmakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo, b a r d z o ładny!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. O Pooh, palce lizać...narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń