środa, 18 listopada 2009

Mus czekoladowy



Przepis czekał w kolejce i się doczekał.
Podany przez Seniorkę na forum CinCin.

Składniki2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jaja (białka i żółtka osobno)
5 łyżeczek cukru
20 dkg śmietanki kremówki
1 łyżka brandy lub whisky ( wzięłam brandy)


Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubijamy również śmietankę. Czekoladę łączymy z żółtkami, ubitą śmietanką (łyżkę zostawiamy do dekoracji), dodajemy brandy, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszając. Możemy podać natychmiast jako gęsty napój z ciastkiem biszkoptowym lub po godzinie chłodzenia w lodowce. Wtedy mus zgęstnieje. Dekorujemy go wówczas bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. a ile porcji wychodzi z tej ilości składników??:) zamierzam zrobić:) ślicznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi wyszło 8 kieliszków do wina - miałam deser na 2 dni dla rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy musi być w tym alkohol
    Sonia

    OdpowiedzUsuń