środa, 18 listopada 2009

Białoruś: Parówki po brzesku



Fajny pomysł na szybki obiad.
Przepis stąd.

Składniki:
350 g parówek
1,5 łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 jajka
1 łyżeczka oleju
3 łyżki smalcu
sól

Do żółtek dodać sól, mąkę, olej. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić mlekiem tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na pianę, dołożyć do ciasta i ostrożnie wymieszać. Parówki maczać w cieście, a następnie smażyć na gorącej patelni w głębokim tłuszczu aż utworzy się złocista skórka. Podawać z dowolną surówką.
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Jak ja lubie takie paróweczki na śniadanie :) Ja robię smażone z patelni z żółtym serem. Twoja propozycja bardzo trafia w moje gusta smakowe więc pewnie będzie wypróbowywana ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne!
    Ja kiedyś miałam przepis na parówki zapiekane w cieście serowym, ale te są prostsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super paróweczki:) jadam tylko wieprzowe, od Henryka Kani, więc jak najbarziej mi te danie odpowiada;)

    OdpowiedzUsuń