sobota, 24 października 2009

Żurek kujawski


Najlepszy i ulubiony :)
W zwykłej plastikowej butelce :)

Składniki:

1 butelka żurku kujawskiego
1 kg ziemniaków
1 cebula
4 kiełbaski - najlepiej białe
trochę słoninki na skwarki najlepiej wędzonej
listek laurowy, ziele angielskie, majeranek






Pokrojone ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, solimy, gotujemy do miękkości.

W międzyczasie wytapiamy słoninkę, przysmażamy kiełbaski, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do zmięknięcia.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kiełbaski, wlewamy żurek z butelki.
Gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy majerankiem.



Jeśli jest za kwaśny - dodajemy trochę cukru do smaku.
Żurek jest zawiesisty i aromatyczny .





Smacznego :)
Pomidorowy Sezon 2009

1 komentarz:

  1. Ja też lubę żurek kujawski ( z rodzinnych stron, ha!) a taki sposób jego przyrządzenia, to mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń