sobota, 24 października 2009

Chutney dyniowo-gruszkowy



Przepis znalazłam u Joanny na CinCinie.
Chutney wyszedł pyszny, słodko-kwaśny, lekko ostry.

Przepis cytuję za Joanną:

Chutney z dyni i gruszek

Źródło przepisu - "Sól i pieprz" lipiec 2006

12 słoików po 250 ml

300 g cebuli - obrać, posiekać
1,5 kg dyni - obrać, wypestkować, pokroić w kostkę
1 kg gruszek- obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę
Do dyni i gruszek dodać cebulę, posiekane listki z dwóch gałązek szałwi,
przyprawy w pakieciku z gazy (2 liście laurowe, po 1 łyżeczce ziaren kolendry, pieprzu i ziela angielskiego),
25 g soli i 400 ml octu winnego. Gotować do miękkości (około 60 min.), co jakiś czas mieszając.
Przestudzić, wyjąć przyprawy, dodać 500 g cukru żelującego 2:1, 100 ml octu winnego, pieprz i sól do smaku.
Gotować 4 minuty, wlać do słoików.

Smacznego :)




8 komentarzy:

  1. ale kolor , taki optymistyczny w te bure dni

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor jest śliczny, smak też - smakuje troszkę jak dynia w occie :)
    Baardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie cudny kolor! Kolor babiego lata :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. I kolor to jedyna rzecz która jest w nim fajna. Zrobiłam. Cały gar do wyrzucenia. Sam ocet. Wpadka na całego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. winny, ale ja dodaje pół szklanki i to całkowicie wystarczy

      Usuń
    2. 100 ml to właśnie pól szklanki...

      Usuń